Tematska razstava

TEMATSKA RAZSTAVA NA TEMO NOSTALGIJE

Predstavljene bodo znamke, izdane ob 75. obletnici priključitve Slovenskega Primorja in Istre k Jugoslaviji (1945–47), razglednice in značke z upodobitvijo Slovencev na kulturnem, športnem in političnem področju na območju Slovenije in zamejstva v obdobju Avstro-Ogrske in stare Jugoslavije. Ogledali si boste tudi široko razstavo čipk, razstavo knjig Moja otroška knjiga in še mnoge druge.

Slovensko Primorje in Istra, 1945-47, 75. obletnica priključitve k Jugoslaviji.

V RAZSTAVI BO: 30 filatelističnih listov z znamkami, pismi in skicami
PRIPRAVLJA: Dr. Veselko Guštin, FZS

Poštna direkcija (PD) v Ljubljani je 7. junija 1945 z dopisom obvestila oblikovalca Miroslava Oražma za natisk 5,000.000 komadov poštnih znamk za Slovensko Primorje in sicer v nazivnih vrednostih: 0.10, 0.25, 0.50, 1.-, 2.-, 5.-, 10.- , 20.-, 30.- in 50.- (jugolir). Motive je Oražem izbiral s celotne Primorske in Istre. Tipkopis je večkrat popravljal in dopolnjeval z imeni znamk, velikostmi in nakladami. Vse znamke so imele napis SLOVENSKO PRIMORJE – ISTRA, oz. LITTORALE SLOVENO – ISTRIA. Pismo je bilo poslano, še preden se je morala jugoslovanska vojska 12. junija 1945 umakniti za Morganovo črto.

Naprej zastava slave

V RAZSTAVI BO: okoli 40 razglednic, 20 značk in paket
PRIPRAVLJA: Zmago Tančič, Bogdana Herman, Urban Mate : člani NDS (Numizmatičnega društva Slovenije)

Z eksponati na razstavi želimo predstaviti delovanje Slovencev na kulturnem, športnem in političnem področju na območju Slovenije in zamejstva v obdobju Avstro-Ogrske in stare Jugoslavije.

Zanke in zobci. Zgodba o idrijski čipki.

V RAZSTAVI BO:  Zbirka čipkarsko filatelističnih materialov na 66 listih A3 formata (razglednice, prave čipke, priložnostni ovitki, MC kartice).
PRIPRAVLJA: Milko LINEC (FD Maribor)

Predstavljena je zgodovina Idrije, rudnika živega srebra, pomembnih osebnosti ki so delovali v Idriji, šolstvo in lokalna hrana, ter zgodovina idrijske čipke od začetkov pa do sedaj. Posamezno so predstavljeni nosilci tradicije idrijske čipke, ki vsak na svoj način promovirajo idrijsko čipko. Avtor zgodbo o idrijski čipki bogato ilustrira s filatelističnimi materiali, fotografijami in drugimi materiali vezanimi nanjo.

V eksponatu je predstavljeno vseh 10 hrvaških čipkarskih centrov, ter dva iz Bosne in en iz Črne Gore. Predstavljeni so kraji kjer čipke izdelujejo, zgodovina čipke v kraju ter primerek prave čipke. Ker imajo svoje poštne znamke le trije čipkarski centri (Pag, Hvar in Lepoglava) je poudarek na čipkah in njihovi zgodovini. Zanimiva je predvsem raznolika uporaba tehnik za izdelavo čipk. Vsi predstavljeni centri so redni razstavljalci na vsakoletnem Festivalu čipke v Lepoglavi.

Moja otroška knjiga

V RAZSTAVI BO: Izbor iz zasebne zbirke starih otroških knjig.
PRIPRAVLJA: Antikvariat Glavan, Zavod kultura in prosveta

Antikvariat je trgovina z nostalgijo. Zato smo iz večje zasebne zbirke starih otroških knjig smo izbrali tiste, ki so jih današnjim babicam in dedkom prebirali njihovi starši in njihovi stari starši.

Poglejte razstavo in morda je med njimi tista, ki jo že dlje časa iščete. Če pa je ni, nam sporočite in vam jo poiščemo.

Izbor je pripravila kustosinja Katarina Batagelj.

Gremo v kino

V RAZSTAVI BO: Zasebna zbirka kino sporedov in plakatov.
PRIPRAVLJA: Antikvariat Glavan, Zavod kultura in prosveta

Kinematograf je od svojih začetkov do konca 20. stoletja pomenil okno v svet in umetnost ter prostor za druženje. V petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja so se različne produkcijske hiše trudile slovenskemu občinstvu približati film. Zato so pripravljali posebne kino sporede s kratkimi opisi vsebine.

Na ogled bodo zgodnji filmski napovedniki in filmski plakati za znane slovenske filme, ki so nastali med leti 1960 in 1990.

Izbor je pripravila kustosinja Katarina Batagelj.

Collecta od 2007 do danes

PRIPRAVLJA: Tone Simončič

Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta je edini sejem, ki ima tudi svojo filatelistično zbirko. Ob vsakem sejmu izide namreč vrsta filatelističnih izdelkov, v glavnem spominski ovitek prvega dne, priložnostni poštni žig, osebne znamke, razglednice, maksimum karte itd. Collecta se lahko pohvali, da je prva leta izdajala po eno, kasneje pa že po tri različne osebne znamke. Doslej je izšlo 22 znamk in blok z eno znamko, ki ga je izdala Pošta Slovenije.

Nostalgija 2022

V RAZSTAVI BO: Junaki stripov, Kulinarika, Naša Slovenija, NOB na območju Slovenije 1941-1945, Kulturna dediščina, Umetnost / kultura, Ljudske nose, Maske
PRIPRAVLJA: Tone Simončič

1. Junaki stripov
Lakotnik, Trdonja, Zvitorepec; Mojca Pokrajculja, Pedenjped; Kavboj Pipec in Rdeča pesa; Martin Krpan, Zlata ptica, Tri botre lisice; Kekec, Pehta Kosobrin; Hvaležni medved, Zlata ribica; Žogica Nogica, Zvezdica Zaspanka; Lutke: Marioneta, Senčna lutka, Ročna lutka, Lutka bunraku, Lutka na palici.

2. Kulinarika
Potica, kranjska klobasa, kraški pršut, idrijski žlikrofi, belokranjska pogača, teran, cviček, prekmurska gibanica, bograč, bujta repa, ajdov krapec, prleška tunka, haloški ftič (puran), kvasenica, štajerska kisla juha, pohorski pisker, pohorska omleta, zgornjesaski želodec, ubrnenik, solčavski sirnek, zasavska jetrnica, funšterc ali knapovsko sonce, grenadirmarš, mežerli, koroška skuta s čebulo in bučnim oljem, loška smoljka, blejska kremšnita, pražen krompir.

3. Naša Slovenija
Geoss – sredina Slovenije, Robidišče – na skrajnem zahodu Slovenije, grb Črni panter, Claustra Alpium Iuliarum, Ajdovski zid Damelj – na skrajnem jugu Slovenije, Benica – na skrajnem vzhodu Slovenije, Budinci – na skrajnem severu Slovenije, Geopark, Karavanke, Narava – Triglav, Kočevski pragozd, sledi dinozavrov, Narodni park, Bled, pletna, kremna rezina, Dežela gozdov, Morska obala s klifom, Vinska trta, geografska in podnebna pestrost, soline, živa bitja, najbolj čisto naravno zlato na svetu, Vilenica, Predjamski grad.

4. Narodnoosvobodilni boj na območju Slovenije (1941-1945)
Nekatere posebnosti: Znanstveni institut, Partizanski denar in plačilčna sredstva, Denarni zavod Slocvenije; emisijska banka, Sstem kurirskih poti in vezisti, Radia Kričač in Krava, skrb za ranjence in bolne, Ženske v NOB (narodne herojinje, aktiviste, prvič volile), kulturna dejavnost (v tiskarni na ojskem so izdajala dnvnik!. Leta 1942 je izšla prva pesniška knjiga odporniškega gibanja, reševanje zavezniških pilotov, smučarske olimpijske igre. Draž goška bitka, Ljubljana v žici.

5. Kulturna dediščina
Brižinski spomenik, Celovški rokopis in Stiški rokopis. najstaejša piščal na svetu, bronasto bodalo, ogrlica iz stelenih jagod, leseno kolo,vaška situla, biotanični vrt, ustoličevanje koroških vojvod v slovenščini, pasna spona s prizorom lova z Molnika, Ilirsko kraljestvo, Ptuj in Kurenti, Sveti Hieronim, Negovske čelade.

6. Umetnost – kultura
Dalmatinova biblija, Slovenska filharmonija, Guiseppe Tartini, Brata Avsenik, Dežela kozolcev, Idrijski kasmšt, Klavže, Koran v latinščini, reformacija, ljudsko praznoverje in magija na Slovenskem, Kresnik, mitski knez Slovencev, Martin Krpan, dr. France Prešern, Zdravljica.

7. Ljudske noše
Slovenska Istra, Vipavska dolina, Pohorje in Kobansko, Koroška, Smlednik, Pesnica in Ščavnica, Poljanska dolina v Beli krajini, Prekmurje, Notranjska, Bohinj, Ljubljana, Tržška okolica, Kamnik.

8. Maske
Brkinški škoromati, Vrbiške šjeme; Pustovi z vasi pod Krnom – Drežniške Ravne, Jezerca, Magozd, Drežnica; Šelma, Kostanjevica na Krki; Mačkare iz Dobrepolja; Mozirski pustnaki; Kurenti, Koranti, Ptujsko in Dravsko polje; Ta terjast, Cerkljanska lavfarija; Rusa in Picek, Ptujsko polje; Godlarji, Šenčur pri Kranju; Borovo gostüvanje, Prekmurje; Petelini, Ponikve na Dolenjskem.