Program

Petek, 13. marec 2020

9.00 – 11.00
OTROŠKI PROGRAM

NARIŠI SVOJO ZNAMKO

PRIPRAVLJATA: dr. Veselko Guštin, FZS in Pošta Slovenije

Na filatelistični delavnici bodo otroci dobili odgovore na vprašanja, kot so: Kako nastane znamka? Kaj vse lahko počnemo z znamkami? Kaj vse zbirajo filatelisti?

V ustvarjalni delavnici Nariši svojo znamko bodo lahko narisali motiv na povečan okvir znamke in risbice razstavili ali pa se bodo naučili pravilno napisati naslov na pismo, ki ga bodo lahko oddali na naši stojnici. Otroški delavnici se bo pridružil tudi poštar Pavli!

Foto: Ustvarjalna delavnica za otroke. Foto: Lilli Beden

9.00 – 11.00
OTROŠKI PROGRAM

IZDELAVA PAPIRNATEGA HELIKOPTERJA

PRIPRAVLJA: mag. Nataša Robežnik, kustosinja pedagoginja – Muzej novejše zgodovine Slovenije

V 20. stoletju je človek izumil številne nove pripomočke za letenje. Najbolj znana sta zagotovo helikopter in letalo. Najprej se bomo na kratko pogovorili o letenju nekoč in danes, nato pa se posvetili veselemu ustvarjanju. Na delavnici bomo iz papirja izdelovali helikopterje, ki letijo in vsakomur pričarajo nasmeh. Otroci bodo lahko po delavnici vzeli helikopter tudi domov.

Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije in papirnati helikopter.

12.00

OTVORITEV 14. COLLECTE

PRIPRAVLJA: Pošta Slovenije

Nepogrešljiv del Collecte so prav gotovo znamke, tako bo v okviru odprtja Collecte svečana predstavitev marčevskega izida znamk, ki izidejo na dan odprtja sejma. Zbirka slovenskih znamk bo tako dopolnjena z 11-imi novimi znamkami. Izšle bodo tri redne znamke z velikonočnimi motivi. V tradicionalni seriji RASTLINSTVO bodo prikazani motivi parkovnih cvetočih dreves: tulipanovec, cigarovec, pavlovnija ter divji kostanj. V seriji znamk TURIZEM bo predstavljen Podčetrtek, ki se ponaša s sloganom »Turizem dobrega počutja«, znamka z motivom tellerjevega prohirakodona pa bo izšla v seriji FOSILNI SESALCI SLOVENIJE. Z znamko bomo obeležili tudi nacionalni teden prostovoljstva. Planica bo po desetih letih ponovno gostila svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, katere spektakel bo ostal ovekovečen tudi na znamki. Vabljeni v čudoviti svet znamk!

14.00 – 15.00

75. OBLETNICA PRVIH SLOVENSKIH ZNAMK MIROSLAVA ORAŽMA ZA SLOVENSKO PRIMORJE IN ISTRO, 1945

PRIPRAVLJA: dr. Veselko Guštin, FZS

Zapuščina M. Oražma obsega risarsko mapo z množico skic vseh znamk in nekaj osnutki le teh. Predvsem tistih, ki niso bile ali realizirane ali niso prišle v poštno uporabo (Sv. Just, Trst, 1 Lira; zmaga 50 Lir). Skice znamk je avtor delal tako za Slovensko Primorje in Istro, kot tudi za Jugoslavijo! Zanimiva je znamka za 5 Lir, kjer se je prvotni napis pod sliko glasil: R. kuća V. Gortana … Vermo! Tekst danes na znamkah se glasi: Rodna kuća V. Gortana ….Beram. To pomeni, da so se osnutki za znamke spreminjali. Ker je v zapuščini tudi precej skic številk, sklepamo da so nominalne vrednosti »sproti« prilagajali.  V zapuščini so tudi skice jadrnice v krogu. To sliko pa najdemo na bankovcih, ki jih je izdala »Gospodarska banka za Istro, Reko in Slovensko Primorje leta 1945 v (jugo)lirah: 1/ partizanka, 5/ barka z enim jadrom, 10/ barka z enim jadrom, 20/ barka z dvema jadroma, 50 barka z enim jadrom, 100/ barka z dvema jadroma, 500/ barka z enim jadrom in 1000/ orač/jadrnica.

Sobota, 14. marec 2020

12.00 – 15.00

DRAŽBA ROK GLAVAN

PRIPRAVLJA: Rok Glavan

Tradicionalna dražba Antikvariata Glavan na Collecti bo ponovno predstavila različne zbirateljske predmete. Med njimi naj izpostavimo:

– Zadnji pogo v Ljubljani, kultni plakat Kostje Gatnika
– stripe Mikija Mustra
– vintage izdelke (originalno zapakirana srajca Toper, ura Gameboy)
– starejše knjižne izdaje
– plakate Novega kolektivizma in Laibacha
– emigrantske in partizanske tiske
– stare razglednice
– izdaje skupine OHO

> Potek dražbe <