Nostalgija

TEMATSKA RAZSTAVA

Nostalgija -e ž (ȋ) knjiž. močna, otožna želja po tem, kar je osebek v preteklosti čutil, imel: nostalgija po miru, za preteklimi časi / tistih let se je spominjal z nostalgijo.

Rdeča nit letošnje Collecte je NOSTALGIJA, zato bo poseben prostor namenjen retro stilu, kjer bodo določeni izdelki pri obiskovalcih vzbudili občutek preteklosti in prijetnosti. Izdelkov, kateri so nam ostali v najlepših spominih iz otroštva je veliko. Le kdo ne pozna legendarnih blagovnih znamk, ki so še dandanes del našega življenja, čeprav se je njihova zunanja podoba skozi čas spreminjala.

PETER KOZINA  IN PEKO – KAJ JE OSTALO ZA NJIMA?
nostalgija

PRIPRAVLJA: Bojan Knific, Tržiški muzej in Marjan Godnjov, Numizmatično društvo Slovenije

Na razstavi bodo prikazani osebni predmeti Petra Kozine ustanovitelja tovarne Peko (jedilni pribor, pisarniški pribor, fotografija in karikatura) ter predmeti iz tovarne Peko (kopita, rezalni noži, delno izdelana obutev, našitki za obutev,…) in predmeti z znakom tovarne Peko (obeski za ključe, značke, žlice za obuvanje obutve, medalje, plakete, prospekti, vrečke,…). Prikazano bo tudi nekaj starih razglednic tovarne Peko.

Osebni predmeti Petra Kozine bodo prvič prikazani zunaj Tržiča, sicer pa drugič odkar jih je pridobil Tržiški muzej.

SPOMINI NAŠE MLADOSTI
nostalgija

Blagovne znamke od leta 1950 do 1980

PRIPRAVLJA: Miro Slana (Fabianova muzejska trgovina)

Predstavljeni so predmeti in z njimi povezana reklamna sporočila v obdobju po II. Svetovni vojni do leta 1980. Razvoj in kronološki pregled posameznih blagovnih znamk, ki je zaznamovalo ljudi tedanje dobe. Spoznali boste izdelke in podjetja Union, Cockto, Šumi, Ilirijo, Ljubljanske mlekarne in druge nostalgične blagovne znamke.

NOSTALGIJA: TOMOSOV MOPED IN ROGOV PONY
nostalgija

Rogovo zložljivo kolo Pony, Poštno kolo z motorjem Tomos.

PRIPRAVLJA: Estera Cerar, Boris Brovinsky, Tehniški muzej Slovenije

Razstavljena bosta dva eksponata, ki sta v 70. in 80. letih 20. stoletja pomembno zaznamovala naše vsakdanje življenje. Zložljivo kolo Pony, ki ga je leta 1965 začela izdelovati ljubljanska tovarna Rog, je bilo prodajna uspešnica in eno najbolj priljubljenih koles nasploh. Tomosov moped APN 4, največkrat imenovan kar »štirka«, je bil zelo priljubljen med mladimi, zaradi dovolj močnega motorja pa je bil primeren tudi za hribovita področja. Uporabljali so ga tudi poštarji in policisti.

JUNAKI STRIPOV V FILATELIJI
nostalgija

PRIPRAVLJA: Tone Simončič, FZS, Filatelistično društvo Ljubljana

Slovenski umetniki in filatelija 16 pol ilustracij na znamkah, pismih-celinah, razglednicah. Ilustracije: Miki Muster, Jelka Reichman, M. Manček, Božo Kos, Tone Kralj, S. Duhovnik, Zvonko Čoh, Gorazd Vahen, Robert Žvokelj.

140 LET DELAMARISA
nostalgija

Zbirka embalaž in promocijskih materialov edinega slovenskega proizvajalca konzerviranih ribjih jedi.

PRIPRAVLJA: Delamaris

Embalažo je potrebno nenehno modernizirati. Najbolj opazne zunanje spremembe so na embalaži ribjih konzerv, ki se nenehno  prilagaja času in potrošnikom. Spreminjajo se materiali, ilustracije ter izpostavljene vsebine, ključno pa je, da prepoznavni elementi v vseh časih ostajajo enaki.

Foto: Razvoj embalaže najbolj prodajane skuše z zelenjavo Weekend.

VEČ KOT SEDEM DESETLETIJ TELEKOMUNIKACIJ V SLOVENIJI
nostalgija

Telefonska aparata, ki sta zaznamovala zgodovino razvoja telekomunikacij v Sloveniji

PRIPRAVLJA: Iskratel

Telefonski aparati so bili med prvimi Iskrinimi izdelki. Njihova redna proizvodnja se je začela že leta 1948 z induktorskim aparatom za potrebe jugoslovanskih železnic in državnih ustanov. Ta je bil kot prvi telefonski aparat z oznako ITV1 zasnovan na osnovi Siemensovega induktorskega telefona. Prvi širše dostopen telefon z vrtljivo številčnico je bil ATA1. Zasnova tega aparata je bila razvita že v zagrebški tovarni Rade Končar, a tudi ta telefonski aparat je bil v svoji osnovi različica Siemensovega. Začetki proizvodnje tega aparata sicer segajo v leto 1949, redna proizvodnja pa je po nekaj začetnih težavah stekla leta 1950. Sledil je telefonski aparat ATA 11, ki so ga začeli proizvajati leta 1956. Domači razvijalci so ga glede na predhodnik tehnično izpopolnili, le oblika je bila še vedno po vzoru tujega proizvajalca, švicarskega Albisa. ATA11 je bil izredno priljubljen aparat in je na začetku šestdesetih let dosegel proizvodnjo 35 tisoč telefonov letno. Večja uvedba elektronike je privedla do nove generacije aparatov, ki so podpirali nove funkcionalnosti in bili pomemben končni del novih elektronskih sistemov. To obdobje sta zaznamovali uspešna proizvodnja in prodaja lastnih izdelkov serije ATA (avtomatski telefonski aparati) ter razvoj nove linije ETA (elektronski telefonski aparati).

Pomemben del Iskre Telematike v tistem času je bila tudi delovna organizacija Telefonski elementi in aparati (TEA). V okviru te organizacije so obstajala tri programska področja: izdelava elementov, proizvodnja mehanskih sestavov in delov (MKD) in telefonski aparati. Vsa tri področja so pomembno vplivala na celoten proces v proizvodnji telekomunikacijske opreme. Razvoj in proizvodnja telefonskih aparatov sta bila najbolj prepoznavna predvsem zaradi izjemno uspešnega izdelka ETA 80, ki je zaznamoval to obdobje.

Foto: Avtomatski telefonski aparat ATA1 je bil prvi Iskrin telefonski aparat, namenjen širši uporabi. Redna proizvodnja se je začela leta 1950. Legendarni telefonski aparat ETA80 je eden najbolj prepoznavnih izdelkov v Iskrini družini. Redna proizvodnja se je začela leta 1980 in v naslednjih letih so sledile nove funkcionalno nadgrajene različice, med njimi tudi sistemski aparat za uporabo v zasebnih telefonskih omrežjih.

HRANIMO SPOMINE – Narodna in univerzitetna knjižnica
nostalgija

PRIPRAVLJA: Zbirka drobnega tiska in sive literature, Služba za prireditve in odnose z javnostmi /Narodna in univerzitetna knjižnica

Narodna in univerzitetna knjižnica zbira gradivo, ki ga ustvari slovenski narod. Ne le knjige in časopise, kot bi morda pričakovali, temveč tudi razglednice, plakate, prospekte, zgibanke, letake, koledarje, navodila, vozne rede, telefonske imenike in stripe. In še mnogo drugega. Zbiranje in skrb za dragoceno gradivo je naša glavna naloga. Sestavljanje spominov in zgodb slovenske ustvarjalnosti. O tem pripovedujejo tudi drobci iz naših zbirk, ki si jih lahko ogledate na tej nostalgični razstavi.

ZBIRKA SLOVENSKIH BLAGOVNIK ZNAMK SLOVENSKEGA ETNOGRAFSKEGA MUZEJA
nostalgija

PRIPRAVLJA: Mag. Adela Pukl, Slovenski etnografski Muzej / Slovene Ethnographic Museum

Na razstavi predstavljamo izbor predmetov slovenskih blagovnih znamk, ki so zaznamovali našvsakdanjik in / ali praznik v preteklosti oz. ga zaznamujejo še danes. Večina blagovnih znamk jenastala že v času Jugoslavije, a na ozemlju današnje Slovenije. V Slovenskem etnografskem muzeju vokviru zbirke predmetov slovenskih blagovnih znamk umeščamo tako stare predmete kot tudisodobne. Zato na razstavi primerjalno predstavljamo stare in nove predmete blagovnih znamk: Šumi,Cockta, Saturnus, Laško, Donat Mg, …

FOTO:
Steklenica Donata Mg nekoč in danes, foto: B. Verbič, dokumentacija Slovenskega etnografskega
muzeja

Steklenička Cockte nekoč in danes, foto: B. Verbič, dokumentacija Slovenskega etnografskega muzeja

Steklenička Radenske nekoč in plastenka Radenske danes, foto: B. Verbič, dokumentacija
Slovenskega etnografskega muzeja

Škatla bombonov Šumi ob 80 letnici in škatla bombonov Šumi ob 140 letnici, foto: B. Verbič,
dokumentacija Slovenskega etnografskega muzeja

Bonboni Visoki C nekoč in bonboni Visoki C danes, foto: B. Verbič, dokumentacija Slovenskega
etnografskega muzeja

LEONE
nostalgija

Vanilijev sladoled, napolnjen v plastične žogice

PRIPRAVLJA: INCOM d.o.o.

LEONE sladoledne žogice, nepozaben izdelek iz naše mladosti! Izjemno kremozen sladoled s
harmoničnim okusom vanilije. Predmet oboževanja in zbiranja, nekoč in danes.

PRESTAVLJENO!

Spoštovani, zaradi slabšanja epidemiološke slike COVID-19, smo morali dogodek prestaviti.


Novi datum dogodka:
18. in 19. september, 2021
close-link

RESCHEDULED!

Due to the rising number of COVID-19 cases, we had to postpone the event.
New date:

September 18th & 19th, 2021
close-link