Že 13. Collecta jutri na Gospodarskem razstavišču

naslovna_novica

Jutri odpira vrata že 13. mednarodni sejem zbirateljstva Collecta, ki se bo tradicionalno odvil v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča, potekal pa bo v petek in soboto, 22. in 23. marca.

Obiskovalci bodo lahko tradicionalno kupovali, prodajali in izmenjevali znamke, bankovce, kovance, militarijo, razglednice, minerale, fosile, dragulje, figurice, gramofonske plošče, zgoščenke in kasete, ogledali pa si bodo lahko tudi tematsko razstavo, v kateri Collecta v letošnjem letu obeležuje Leto astronomije, 10 let padca meteorita v Mežakli, 50 let pristanka človeka na Luni, prikaz gradiv, ki upodabljajo prvo žensko v vesolju – v znamenju obeh dosežkov bo tudi Ruski center znanosti in kulture na ogled postavil svojo fotografsko razstavo – in še veliko drugih obletnic.

V okviru Collecte bo prvi dan potekal tudi otroški program za šole in vrtce, uradno odprtje prireditve in kar dve predavanji.

Collecta bo za obiskovalce odprta svoja vrata ob 9. uri, vse zbrane goste pa bo ob 12. uri pričakala v Povodnem možu, kjer se bo pričelo uradno odprtje. V času slavnostnega odprtja bo Pošta Slovenije marčevski izzid znamk.

Zbirka slovenskih znamk bo tako dopolnjena z 12-mi novimi znamkami. V tradicionalni seriji RASTLINSTVO bodo prikazane hortenzije: latasta, pečasta, hrastovolistna ter kmečka hortenzija. Serijo TURIZEM bo dopolnila znamka s podobo Štanjela, antrakoterij (močvirska svinja) pa bo upodobljena v seriji FOSILNI SESALCI SLOVENIJE.  Z znamko bomo obeležili 50 let Radia Študent, 125. obletnico rojstva in 100. obletnico smrti borca za severno mejo Franja Malgaja, svetovni dan voda ter mednarodno definicijo merskih enot. Ponovno bomo realizirali skupno izdajo poštnih znamk s tujim poštnim operaterjem, tokrat s Slovaško. Na dveh znamkah bosta prikazani sončna in astronomska ura. Z razglednično dopisnico pa bomo obeležili 150-letnico Hortikulturnega društva Maribor.

Slavnostno odprtje s predstavitvijo znamk bo potekalo v petek, 22. marca 2019, ob 12. uri, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (dvorana Povodni mož).

Zbrane bodo pozdravili podžupan Mestne občine Ljubljana g. Dejan Crnek, predsednik Filatelistične zveze Slovenije prof. dr. Peter Suhadolc, direktor Področja mednarodnih odnosov Pošte Slovenije g. Marjan Osvald, ter direktor družbe Proevent, ki organizira sejem g. Janez Levec.

 

Prijazno vabljeni!